czyli kluchy-leniuchy w innej odsłonie :-)
składniki:
- 0,5 kg miękkiego, białego twarogu
 - 1 jajko
 - ok. 3/4 szkl. mąki pszennej (ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza – to zależy od wilgotności sera i wielkości jajka)
 - trochę mąki do posypania stolnicy
 - 30 dkg borówek amerykańskich albo czarnych jagód
 
- sok z połowy cytryny
 - 2-3 łyżki cukru
 - kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
 - 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
 - ok. 1,5l wody + 1 łyżka soli do gotowania
 
sposób przygotowania:
Borówki/jagody opłukać, wsypać do rondelka, dodać sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Dusić 5-10 min. na małym ogniu aż się rozpadną, mają tylko lekko bulgotać. Twaróg zmielić albo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać jajko i zagniatać stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować je na grubość min. 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiazdki, wycinać kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Wycięte kluski delikatnie wkładać do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać aby się nie posklejały, gotować 3-5 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Na dno talerza wylać porcję sosu borówkowego, polać nieco jogurtem. Ułożyć delikatnie gwiazdki kluskowe i oprószyć je cukrem kryształem i mielonym cynamonem. Można też jogurtem polać kluski z wierzchu.
        










