Grillowany stek z tuńczyka na zielonej sałatce

27 lipca 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 2 mrożone steki z tuńczyka grubości 1 cm (każdy po 130-150 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz syczuański
  • szczypta soli
  • cytryna

zielona sałatka:

  • 2 garści listków rukoli
  • 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 szklanka zielonej mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego


PRZYGOTOWANIE:

Steki zamarynować na noc w oleju z dodatkiem plasterków czosnku i igiełek rozmarynu. W małym garnku zagotować 1 l wody na warzywa, dodać cukier, sól i masło. Wrzucić groszek, zagotować. Dodać fasolkę, gotować chwilę razem (ale nie rozgotować warzyw!), przelać na sicie zimną wodą. Cukinię pokroić na 0,5 cm plastry. W misce wymieszać olej z pieprzem cytrynowym, dodać cukinię, wymieszać by marynata oblepiła wszystkie plastry. Grillować z obu stron po kilka minut, do pojawienia się brązowych pasków. Jednocześnie można już grillować rybę. Przed grillowaniem posypać z obu stron dwoma rodzajami pieprzu. Podpiekać na silnie rozgrzanym grillu z obu stron przez chwilę, obserwując z boku jak ścina się mięso.
Na talerzach rozłożyć rukolę, gotowane warzywa, plastry cukinii. Rybę podawać na sałatce (jako samodzielne, lekkie danie) lub w towarzystwie sałatki i dodatkiem ryżu. Rybę i sałatkę skropić sokiem z cytryny. Do dania idealnie pasuje sos cytrynowo-pieprzowy.

file1339705305