Maliny dla zdrowia – 9 super przepisów na dania z malinami

21 sierpnia 2022, dodał: Beettiss
Artykuł zewnętrzny

Dziś parę informacji na temat malin, pewnie większość wie, że sok z malin w połączeniu z herbatą jest pyszny a zarazem na przeziębienia idealny. To wszystko dlatego, że maliny mają działanie rozgrzewające a w czasie gorączki czy przeziębienia  pobudzają one gruczoły potowe przez co obniżają gorączkę.

Co zawierają:

 

  • pektyny czyli składnik wiążący ściany w roślinach, w obecności cukru mają zdolności żelujące
  • antocyjany czyli czerwony barwnik

Mają także w sobie witaminy

  • C która się niszczy przy wysokich temperaturach dlatego też niektóre warzywa czy owoce najlepiej jeść na „surowo” bez żadnych obróbek termicznych. Witamina ta jest odpowiedzialna za wytwarzanie ciał odpornościowych, ma właściwości bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze.Także bierze ona udział w wytwarzaniu kolagenu, tkanki łącznej i prawdopodobnie czerwonych ciałek krwi.
  • E odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, posiada silne przeciwutleniacze
  • B1 ma udział w przemianie węglowodanów, umożliwia spalanie , odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego
  • B2 odpowiada za prawidłowy przebieg procesów utleniania i redukcji, prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku
  • B6 jest potrzebna do wytwarzania hormonów, ma udział w przemianie węglowodanów, tłuszczy i białek, niedobór tej witaminy sprzyja rozwojowi tarczycy

Także substancje mineralne:

  • Wapń jak każdy wie odpowiada za wzrost i rozwój organizmu a także do prawidłowej akcji serca oraz krzepliwości krwi
  • Potas wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, która jest bardzo ważna
  • Magnez reguluje ciśnienie tętnicze
  • Żelazo jest niezbędny do transportu O2, składnik hemoglobiny i mioglobiny
  • Fosfor jest to składnik kości i i zębów
  • Miedz jest niezbędna do wytwarzania hemoglobiny

Maliny przez to, że mają w sobie dużo pestek to dużo w nich błonnika, który oczyszcza jelita a także wspomaga ich pracę, w niektórych dietach szczególnie odchudzających, często błonnik występuje w dużych ilościach.

Maliny bardzo często są używane w kosmetyce ponieważ duża ilość witamin działa bardzo dobrze na wygląd naszej skóry. Maseczka z malin ma działanie oczyszczające dlatego można ją zrobić w domu a skóra będzie promienna oraz wolna od toksyn i zanieczyszczeń. Powiem Wam że herbata z liści malin podobno działa na problemy z trądzikiem nie wiem czy na pewno bo nie miałam takiej potrzeby aby próbować. Ja osobiście nie pijam herbaty z liści malin ale za to wiem że zioła działają dobrze na nasz organizm a przy tym nie niszczymy go od środka, wszystkie tabletki obciążają nasz organizm za to zioła czy też różne inne naturalne składniki pomagają a przy tym nie szkodzą.

 

Kilka przepisów naszych czytelników:

 

Deser łatwy, szybki i bardzo smaczny. Nie wymaga wysiłku, tylko odrobinę dobrych chęci…

Składniki:


– 2 brzoskwinie

– 1 i 1/2 szklanka malin
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka soku z limonki
– kilka kropel likieru
– bita śmietana z cytryną

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Szklankę malin wymieszać z cukrem i likierem. Wlać na dno pucharka, na to włożyć śmietanę lub krem, delikatnie zamieszać, dodać brzoskwinie i maliny, pokropić likierem.

 

Domowy budyń malinowy

Zdecydowanie wolę taki robiony w domu od tych gotowych.

 

Składniki :

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mocnego syropu malinowego
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag malin
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Rozrobić mąkę w 1/2 szklanki mleka . Resztę mleka zagotować z masłem i syropem malinowym. Wlać rozrobiony budyń. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do  przelanych zimną woda czarek. Zostawić do zastygnięcia. Przykryć foremki talerzykami i delikatnie odwrócić tak by budyń wypadł ale nie stracił kształtu. Obłożyć malinami. Udekorować.

Można oczywiście podawać budyń w foremkach w których zastygał. Robię go trochę gęściejszy niż normalnie właśnie po to by zachował kształt foremek.

Może nie ma takiego koloru jak kupny ale za to smak jest nieporównywalny (można dodać kilka kropel  czerwonego barwnika spożywczego).

Babciagramolka

Cudowny, pachnący sos do sałatek

  • 3/4 szkl. świeżych malin,
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia albo dobrego oleju słonecznikowego,
  • do smaku: szczypta soli, cukier, pieprz biały mielony

 

Maliny zmiksować i powstałą pulpę przetrzeć przez gęste sitko żeby pozbyć się pesteczek. Przelać do słoika, dodać ocet jabłkowy i balsamiczny, odrobinę soli, pieprzu i cukru oraz oliwę. Zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie wymieszać sos – będzie gesty, prawie jak majonez i bardzo pachnący. Trzeba spróbować i ew. doprawić w/g własnego smaku.

Pyza

Malinowy koktajl

Składniki:

– garść malin świeżych lub mrożonych
– banan
– mleko lub kefir około 250 ml
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.

Tort malinowy na spodzie ze sucharków z nutellą

Spód:

– 30 dag sucharków

– 30 dag Nutelli

Nadzienie:

– 400 ml kremówki 30 proc.

– 400 g jogurtu naturalnego

– 200 ml kwaśniej śmietany

– 3 galaretki malinowe (wiśniowe)

– 6 łyżeczek żelatyny

– opakowanie cukru waniliowego

– łyżka cukru

– opakowanie mrożonych malin (wiśni)

Przygotowanie:

Sucharki zemleć na drobny pył, dokładnie wymieszać z nutellą. Powstałą gęstą masę przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody, wystudzić, dodać do jogurtu i razem zżelować w lodówce przez chwilę. Ubitą kremówkę połączyć z jogurtem i jeszcze chwilę razem ubijać. Kwaśną śmietanę równomiernie rozsmarować na spodzie nutellowym w tortownicy, a na niej równą warstwą rozłożyć ubitą kremówkę. Zagotować 2 szklanki wody. Rozpuścić w niej galaretki, wystudzić, wymieszać z owocami. Gęstniejącą galaretkę delikatnie rozprowadzić na kremówkowym puchu, wstawić do lodówki, by galaretka stężała, a tort się oziębił.

Tomanek

Budyń waniliowy z malinami

 składniki:

  • 2 szklanki mleka;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka masła;
  • cukier waniliowy;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • maliny do dekoracji;

Przepis na budyń – wykonanie:

Odlej pół szklanki mleka, rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Rodzynki koniecznie musisz sparzyć (zawierają dwutlenek siarki). Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru. Do wrzącego roztworu wrzuć rodzynki i połącz z mąką wymieszaną w zimnym mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 – 2 minuty, nie dłużej, gdyż budyń zrobi się ciągliwy. Gotowy deser rozlej do pucharków. Budyń jest doskonały również na zimno.

Mini serniczki z malinami

składniki:

– 2 jaja
– 30 dag sera białego tłustego
– szczypta soli
– dwa jaja
– 2,5 łyżki mąki pszennej
– cukier do smaku (2-3 łyżki)
– maliny
– masło klarowane

 

Przygotowanie:

w dużej misce rozkruszyć ser (można zmiksować ale ja lubię widzieć grudki serka). Ubić pianę z białek z odrobiną soli. Dodać do masy serowej mąkę, żółtka, całość wymieszać, dodać cukier i pianę z białek. Lepić niewielkie placuszki (jak na zdjęciu), smażyć na klarowanym maśle i podawać z malinami zmiksowanymi z cukrem.

 

Panna cotta z malinami

auto: czekoladka

Składniki:

1 i 1/2 szklanki śmietany 12%,
szklanka jogurtu naturalnego,
laska wanilii,
2 czubate łyżki żelatyny,
1/2 szklanki cukru,
250g malin,
2 łyżki cukru,
sok z malin

Żelatynę namoczyć w trosze wody, odstawić, by napęczniała. 3/4 szklanki śmietany podgrzać z 1/2 szklanki cukru. Stale mieszając dodać żelatynę. Mieszać chwilę, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać resztę śmietany oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać.
Masę rozlać do naczynek, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie wstawić na minutę do ciepłej wody, po czym delikatnie wyjąć z naczynek na talerz. Maliny połączyć z 2 łyżkami cukru, ułożyć naokoło deseru. Wierzch udekorować sokiem z malin, malinami i miętą.

Sernikowe brownie z malinami

Składniki:

100 g mlecznej i 100 g gorzkiej czekolady,

20 dag masła, 40 dag cukru pudru,

5 jajek,

11 dag mąki pszennej,

1/2 kg twarogu półtłustego,

cukier waniliowy,

15 dag malin.

Czekolady połamać na kawałki i stopić, następnie przestudzić. Masło utrzeć z 25 dag cukru pudru. Po kolei dodać 3 jajka. Wlać stopioną czekoladę. Na koniec dodać mąkę. 3/4 masy wlać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 24x27cm. Twaróg utrzeć z resztą pudru, jajek oraz cukrem waniliowym. Wylać do formy. Ostrożnie wlać resztę masy czekoladowej. Wierzch posypać malinami. Piec 45-60min w temp. 170st.

Nalewka malinowa

Dwakilogramy malin zasypujemy w dużym słoju cukrem(według uznania). Czekamy 2 dni aż puszczą sok i zalewamy litrem spirytusu. Przez kilka dni potrząsamy regularnie słoikiem aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy 2 litry wody mineralnej i mieszamy. Po kilku dniach zlewamy do butelek przez gazę. Bardzo dobra na przeziębienia.