Czekoladowe ciasto z malinami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
15 dag mąki,
125 g margaryny,
200 g mlecznej czekolady,
150 ml wody,
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki kakao,
15 dag cukru,
jajko,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki olejku waniliowego,
szkl. malin,
2 łyżki mleka.
Margarynę stopić wraz z cukrem, wodą, kakao, kawą i tabliczką połamanej czekolady. Ostudzić. Dodać olejek waniliowy oraz jajko. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Ciasto wylać do keksówki, posypać malinami. Piec ok. 45 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę stopić z mlekiem, polać wierzch ciasta.
Bardzo lubimy takie wilgotne, czekoladowe ciasta. A z dodatkiem malin smakuje wybornie…