Składniki:
- 2 puszki 185 g tuńczyka (kawałki) w oleju ew. sosie własnym
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 2-3 duże cebulki dymki razem ze szczypiorem
 - 150 ml śmietanki kremówki
 - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
 - sól do smaku
 - ok. 20-25 dkg makaronu (ja do tego dania używam razowego)
 
Sposób przygotowania:
Wstawiamy wodę do ugotowania makaronu a gdy się zagotuje – solimy i wsypujemy makaron, gotujemy na półtwardo. Kiedy makaron się gotuje otwieramy puszki, olej z jednej wlewamy na patelnię i podgrzewamy, olej z drugiej nie będzie nam potrzebny. Jeśli mamy tuńczyka w sosie własnym to osączmy go dokładnie a na patelnię wlewamy 2 łyżki zwykłej oliwy lub oleju. Cebulkę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż się zeszkli, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek a następnie mięsko tuńczyka i 3/4 posiekanego szczypioru, mieszamy i smażymy 3-4 minuty. Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem (dużo!). Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy resztą szczypiorku. Danie można przybrać posiekanym pomidorem.
        









