Zagęszczone mleko – domowej roboty: słodzone takie jak z tubki

21 maja 2012, dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Składniki do wersji podstawowej słodzonej:

  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2  łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku niebieskiego (nie granulowanego)

Składniki do wersji  kakaowej:

  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2  łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao ciemnego naturalnego (albo na „oko”, do uzyskania odpowiedniego smaku)
Procedura wykonania obu wersji smakowych jest taka sama.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło.  Zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy płomień  dosypujemy mleko w  proszku i energicznie mieszamy, żeby nie porobiły  się grudki. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 20 minut mieszając. Masa  powinna być jednolita, lekko zgęstnieć i nabrać lekko kremowej barwy.

Jeśli robimy wersję kakaową, pod koniec gotowania dodajemy kakao, mieszamy, i chwilę gotujemy aby składniki się połączyły.
Pozostawiamy do ostygnięcia.

file1337364235