Przepis na ciasto do pizzy

15 maja 2012, dodał: Marzena
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie :

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Mąkę przesiewamy na stolnic tworząc kopczyk a w nim wgłębienie do którego wlewamy bardzo powoli rozczyn. Lekko zagniatamy ciasto (Pamiętaj aby podczas zagniatania ciasta mieć wysmarowane ręce oliwą). Dodajemy sól rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Z wyrobionego ciasta tworzymy jedną dużą lub dwie małe pizze i odstawiamy na co najmniej godzinę w ocieplone miejsce aż ciasto wyrośnie, przykrywamy ciasto wilgotna ściereczką. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko rozwałkowujemy  i przyrządzamy dalej wedle upodobań. Pieczemy około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Smacznego !

fot. redakcja