Sałatka egzotyczna z migdałami

28 kwietnia 2012, dodał: natalina4
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag suszonych gruszek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 1-2 mandarynki
  • kilka liści sałaty
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Filet gotujemy około 10 minut w wodzie z dodatkiem vegety. Wyjmujemy z wywaru i studzimy. Mięso kroimy w małą kostkę, wywar zachowujemy.

2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z masłem. Odcedzamy i studzimy.

3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Morele kroimy w słupki. Sałatę myjemy i dokładnie osuszamy. Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.

4. Owoce, mięso, ryż i płatki migdałowe mieszamy z majonezem (trochę płatków odkładamy do dekoracji). Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i układamy wokół sałatki. Kilka wykładamy na wierzch. Posypujemy resztą płatków migdałowych.

5. Do wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy w filiżankach.

Rada:

Do sałatki możemy dodać pokrojone w ćwiartki winogrona.