Rurki z kremem

12 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    Przepis na ciasto:
    50 dag mąki
    25 dag masła
    0,25 l śmietany
    cukier waniliowy
    krem:
    śmietanka śnieżka
    1 galaretka cytrynowa

      Ciasto półfrancuskie:

      Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło, posiekać na stolnicy. Dodawać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść, dokładnie wyrobić. Po dokładnym wyrobieniu ciasta włożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować, pokroić w paski 2, 3 cm. Paski nawinąć na rurki, posmarować jajkiem z jednej strony, posypać cukrem i piec na złoty kolor około 20-25 minut.

      Krem:

      Ubić śmietankę z przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania dodać galaretkę rozpuszczoną w niecałej szklance wody i wystudzoną. Dalej miksować.

      Nadziać rurki najlepiej na stojąc i odstawić na pół godziny do lodówki. Najlepsze za jakiś czas jak zmiękną.

      file1263311694