Ryba po gruzińsku gotowana w ziołach
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 80 dkg dowolnej białej ryby (filet)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii,
- gałązka selera naciowego i mięty
- szczypta szafranu
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
Filet rybny dokładnie myję, dzielę na porcje, wkładam do rondla, oprószam solą i pieprzem. Wlewam do rondla tyle wody, aby przykryła kawałki ryby. Dodaję do niej obraną i drobno posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku roztarte z solą, posiekaną zieleninę, szafran oraz do smaku cukier. Przykrywam rondel pokrywką i gotuję całość na niewielkim ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok. 10-15 minut). Przed podaniem doprawiam danie rybne sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypuję całość posiekanym świeżym koperkiem. Podaję z plasterkiem cytryny i gałązką koperku.