Wariacja na temat żurku

12 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1 kość ze schabu (ok. 40 dkg)

2 l wody

2 szklanki zakwasu na żurek

5 dkg pieczarek

5 dkg cebuli

1 łyżka oliwy z oliwek

20 dkg wieprzowych kabanosów

4 jajka

2 łyżki śmietany 18%

3 duże ząbki czosnku

2 suszone grzyby

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka siekanego koperku

1 liść laurowy

5 kulek ziela angielskiego

Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kość, liścia i ziele, gotować (na małym gazie) do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wywar przecedzić. Dodać grzyby, gotować na minimalnym ogniu. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Na zimną patelnię wsypać cebulę i sól, zeszklić, dodać pieczarki, smażyć przez 5 minut. Dodać pokrojone w 2 – 3 – cm kawałki kabanosy. Gotować przez 10 minut. Następnie wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, dodać drobno posiekany czosnek oraz śmietanę, majeranek, pieprz i koperek. Osobno ugotować jajka na twardo. Jajka pokroić w ćwiartki, wyłożyć na talerz, zalać zupą. Jeśli żurek ma być bardziej sycący, można podać go z ugotowanymi osobno ziemniakami.

Smacznego!

file1263302889