Najprostsza pizza Babcigramolki

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 2- 2,5 godziny razem z rośnięciem ciasta

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki + do podsypywania ( razem ok. 2 szklanek )
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 4 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 6 plastrów suszonych pomidorów w oleju ( lub namoczonych w wodzie suchych )
  • 1 kulka mozzarelli
  • 25 dag sera Chedar ( utartego na tarce )
  • oregano
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

Rozkruszyć drożdże do kubeczka , zalać połową ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Utrzeć i zostawić na 15 minut by drożdże zaczęły rosnąć . Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę wody, sól, cukier, oliwę , podrośnięte drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto podsypując w miarę potrzeby mąką. Ciasto ma być elastyczne , sprężyste , dobrze wyrobione. Ciasto przykryć lnianą ściereczką na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosło. Po tym czasie natłuścić olejem foremkę do pieczenia ( okrągłą lub prostokątną ) – wyłożyć na nią ciasto rozciągając je na całą powierzchnię. Ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut. W tym czasie usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki – zdjąć z patelni i odsączyć.
Podrośnięte ciasto posmarować za pomocą pędzelka ketchupem. Położyć pieczarki, pokrojoną w pół plasterki mozzarellę, posypać oregano i na wierzch wsypać utarty Chedar.
Rozgrzać piekarnik i piec w nim pizzę przez 20 minut, aż ciasto będzie rumiane , a sery się roztopią.

Zobacz również:

  1. Szybka pizza z patelni
  2. Szybka pizza Evy45
  3. Kolorowa pizza Pyzy
  4. Pizza czwartkowa

Polecamy spróbować zrobić pizzę w domu. Zabawa przednia, a smak nie do porównania.

Oliwa z oliwek extravergine z ostrą papryczką pepperoni i bazylią wzbogaci smak pizzy z pomidorami i mozzarellą. Po wyjęciu pizzy z  piekarnika skrop ją a poczujesz się jak prawdziwej włoskiej pizzerii.
Wzbogać smak swojej kuchni o oliwę z naturalnymi dodatkami, bez konserwantów.

Smacznego!