Pizza czwartkowa

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

225 g mąki pszennej  + mąka do posypania stolnicy

150 ml letniej wody

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju

1 łyżka suszonego oregano

Sos:

100 ml koncentratu pomidorowego

4 duże ząbki czosnku

5 łyżek oleju, w którym były suszone pomidory

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

½ łyżeczki prażonej cebulki

Farsz:

150 g wędzonego parzonego boczku

200 g żółtego sera (ja użyłam Zbójnickiego)

100 g pieczarek

75 g czerwonej świeżej papryki

50 g kukurydzy konserwowej osączonej z zalewy

100 g białej cebuli

75 g czarnych oliwek bez pestek

2 średnie pomidory

2 łyżki przyprawy do pizzy

1 łyżeczka vegety

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju do posmarowania blachy

Wykonanie:

Składniki ciasta wrzucamy do miski, wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu miksujemy blenderem, jeśli nie mamy blendera – czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy resztę produktów i dokładnie mieszamy. Boczek i pieczarki kroimy w plasterki, ser trzemy na tarce o średnich oczkach, paprykę kroimy w słupki o dł. 1 cm., cebulę w pół-plasterki, oliwki w plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w plastry.

Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt koła. Przenosimy na wysmarowaną olejem blaszkę. Pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, smarujemy sosem, następnie posypujemy prawie całym żółtym serem (odkładamy 2 płaskie łyżki). Kolejno na pizzy układamy: cebulę (posypujemy ją vegetą), pieczarki, paprykę, kukurydzę, oliwki, pomidory (posypujemy je solą) i boczek.

Na wierzch sypiemy resztę sera. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 280 stopni piekarnika na 10 minut (na dolny poziom), następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 5 minut na górnym poziomie piekarnika.

Smacznego!

file1256828457



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz