Pierogi z ziemniakami i kapustą
Artykuł zewnętrzny
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 szklanka kiszonej kapusty ( wypłukana , gotowana 20 minut, odcedzona, pokrojona )
- 1 szklanka puree ziemniaczanego
- 1 cebula drobno pokrojona i usmażona na złoto na łyżce oliwy
- pieprz mielony
- 1 ½ szklanki mąki + do podsypania
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
- olej
- masło
Kapustę, ziemniaczane puree, cebulkę dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i zalać wrzątkiem. Wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować. Wykroić szklanką ok. 40 kółek. Nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać pierogi. Zagotować w garnku wodę. Osolić ją. Dodać łyżkę oleju. Gotować pierogi aż wypłyną. Odcedzić łyżką cedzakową. Lekko przestudzić. Podsmażać na rumiano na oleju z masłem.
Podawać polane skraweczkami lub usmażoną na złoto cebulką z surówką .