Grillowane słodkie ziemniaki w szynce parmeńskiej
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 słodkie ziemniaki
8 plastrów szynki parmeńskiej
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta chilli
sól
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie.
2. Odcedzić i przekroić ziemniaki na pół ( duże na ćwiartki) .
3. Do miseczki wlać oliwę z oliwy dodać miód, chilii, sól, wszystko razem
dobrze wymieszać.
4. Ziemniaki posmarować z każdej strony przygotowanym sosem.
5. Następnie każdą połówkę owinąć w szynkę parmeńską.
6. Tak przygotowane ziemniaki piec na grillu lub na patelni griilowej
ok.10 min. obracając z każdej strony.
7. Podawać z sałatą , polaną pozostałym sosem.