Pulpety w sosie kaparowym

21 grudnia 2009, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 50 dag mielonej cielęciny

– 1 czerstwa bułka

– 3 łyżki masła

– 2 białka

– 1/2 cytryny

– 1 litr bulionu wołowego

– liśc laurowy

– 1/2 łyżki majeranku

– 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach

– 200 ml smietany 12 % lub jogurtu naturalnego

– 3 łyżki mąki

– 1 łyżka musztardy

– 1 żółtko

– 2 łyżki szczypiorku

– 3 łyżki kaparów

– sól, pieprz

Bułeczkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić na ćwiartki, druga posiekać i zeszklić na łyżce masła.Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, skórkę otartą z cytryny, białka oraz odciśnięta bułeczkę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Formować pulpeciki. Bulion wlać do garnka, dodać pokrojoną cebulkę, ziele angielskie i liść. Zagotować, włożyc klopsiki, gotować 15 minut. Przełożyć na talerz i przykryć folią auliminiową. Pozostałe masełko stopić na patelni, zasmażyć maką, dodlać pół litra wywaru z klopsów. Dodać musztardę, kapary i śmietanę, gotowac około 5 minut. Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia sos zaprawić żółtkiem (nie gotować), Klopsy polać sosem i posypać szczypiorkiem.

file1261401821



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...