Trufle z białą czekoladą

3 września 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 350 g dobrej gatunkowo białej czekolady, 2 łyżki niesolonego masła, 5 łyżek gęstej śmietany, łyżka likieru kokosowego.

Masło wraz ze śmietaną zagotować. Gotować 1 min, zdjąć z ognia. Dodać połamane 250 g czekolady, mieszać aż się stopi. Następnie mieszając dodać likier. Wylać na tacę wyłożoną pergaminem i wstawić do lodówki na około 3 godz, aż masa stwardnieje. Odrywać kawałki masy i formować je w  kulki. Wstawić do lodówki jeszcze na 30 min. Pozostałe 100g czekolady stopić w  kąpiele wodnej, maczać w niej trufle, pozwalając by nadmiar spływał z powrotem do garnka. Ułożyć na pergaminie, na powierzchni trufli uformować zawijasy za pomocą widelca. Odstawić do stwardnienia.

Bardzo wykwintne i eleganckie, najlepiej użyć do nich dobrej np. szwajcarskiej czekolady.

file1326378288



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.