Zupa jarzynowa z brązowym ryżem i smakiem Orientu

25 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

2 udka z kurczaka
½ kg porcji rosołowej z drobiu
25 dag mieszanki chińskiej ( mrożonka )
10 dag brązowego ryżu
2 marchewki
1/8 selera
1 pietruszka
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ ogórka
sos sojowy
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki curry
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu wołowego Knorra
przyprawa Garam masala
6 szklanek wody

Obrać marchew, cebulę , pietruszkę , seler i pokroić –  cebulę w piórka, marchew, ogórek w plasterki, pietruszkę, paprykę i seler w paseczki. Do garnka włożyć mięso, mieszankę chińską, warzywa, kostki bulionowe. Wlać wodę i gotować 45 minut. Wsypać ryż i gotować jeszcze 45 minut. Doprawić sosem sojowym, curry, kurkumą, Garam masala. Wyjąć mięso i porcje rosołową. Z udek obrać mięso i włożyć do zupy.
Pozostałe mięso po obraniu od kostek użyć na pierogi, naleśniki, krokiety.
Oczywiście zupę można dodatkowo doprawić innymi przyprawami orientalnymi wg smaku indywidualnego.