Zupa ryżowa
Artykuł zewnętrzny
Czas: 1,5 godziny
Składniki :
- 1 kg porcji rosołowej z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ¼ pory
- cebula
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
- maggi w płynie
- 1 ½ litra wody
- 10 dag ryżu
- 2 łyżki usiekanego koperku lub natki pietruszki
Porcję rosołową , obrane warzywa , przyprawy zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i warzywa. Przecedzić. Wsypać ryż i gotować 30 minut. Doprawić maggi. Podawać posypaną koperkiem lub pokrojoną natką pietruszki.
Obrać mięso od kości i zamrozić do wykorzystania na zupę lub krokiety. Warzywa użyć do sałatki. Zamiast gotować wywar można zupę zrobić na pozostałym z poprzedniego dnia rosole.
Moja uwaga. Proponuję gotować zupę ryżową na bieżąco bo jeśli postoi to ryż napuchnie i zupa może się zrobić za gęsta .