Tort rafaello z truskawkami
BISZKOPT:
4 jajka,
szkl. cukru,
szkl. mąki pszennej,
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.
DODATKOWO: 40 dag truskawek, 2,5 tabliczki białej czekolady, śmietan-fix, 2 szkl. kremówki, 10 dag wiórków kokosowych.
Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.
Tort ma bardzo delikatny smak, będzie pysznym zwieńczeniem każdego przyjęcia.