Tort rafaello z truskawkami

19 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

BISZKOPT:

4 jajka,

szkl. cukru,

szkl. mąki pszennej,

1/3 szkl. mąki ziemniaczanej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.

DODATKOWO: 40 dag truskawek, 2,5 tabliczki białej czekolady, śmietan-fix, 2 szkl. kremówki, 10 dag wiórków kokosowych.

Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.

Tort ma bardzo delikatny smak, będzie pysznym zwieńczeniem każdego przyjęcia.

file1319029776