Tortilla ziemniaczana po hiszpańsku

6 czerwca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Tortilla de patatas

Składniki:

1 kg ziemniaków, 8 jajek, 50 ml oliwy, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć pokrojone ziemniaki, mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wbić jaja, posolić i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Podsmażone i ostudzone ziemniaki wrzucić do miski z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać na nią ziemniaki z jajami. W czasie smażenia poruszać energicznie patelnią, żeby placek nie przywarł do dna. Kiedy powierzchnia potrawy się zetnie, przyłożyć talerz o średnicy nieco większej od patelni i obrócić patelnię, aby tortilla wypadła z niej na talerz. Pokroić placek na porcje i podawać na gorąco lub na zimno.

Uwaga: wersja light: można ziemniaczki ugotować też w bulionie i dopiero potem na patelnię usmażyć z jajkami.