Smaczne pierogi z serem
Podaje przepis na moje najulubieńsze pierogi na świecie! Takie pyszne potrafi przygotować tylko jedna osoba z mojej rodziny, a jest nią Moja Kochana Babcia Zosia:) z żadnym innym nadzieniem mi tak nie smakują jak właśnie z serem na słodko, polane śmietanką czy bułką zasmażaną na masełku…:)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
Nadzienie serowe:
0,5 kg twarogu zmielonego
1 żółtko
3 – 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności sera)
ew. cukier waniliowy, cynamon
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić górkę, wbić jajko w dołek, posolić, wlać troszkę oleju oraz po trochu dolewać gorącej wody, tak aby wyszło miękkie pierogowe ciasto. Następnie rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Na rozwałkowanym cieście układać na brzegach po łyżeczce nadzienia, zawinąć ciastem, tak aby zakryć ser, foremką z ząbkami wycinać pierogi. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. Moja babcia, jak i ja stosuję pierwszą metodę lepienia pierożków. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Nadzienie serowe: Wszystkie składniki rozetrzeć.