Orzechowe trójkąty
Ciasto:
– 150 g maki pszennej
– 65 g cukru
– 65 g margaryny
– 1 jajo
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
Wierzch:
– słoik dżemu morelowego
– 100 g masła
– 150 g cukru
– 6 łyżek wody
– 16 cukru waniliowego
– 600 g orzechów włoskich grubo posiekanych
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto kruche, uformować kulę, wstawić na pół godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę 36x 36 cm wysmarowaną tłuszczem. Wodę, masło i cukry zagotować, dodać orzechy. Wymieszać. Orzechy muszą się skarmelizować i dokładnie pokryć otoczką lukrową. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Dżem zmiksować. Dżem rozsmarować na cieście, na górę wyłożyć orzechy. Piec w rozgrzanym piekarniku 160 – 180 stopni przez ok. 30 minut.
Z jeszcze gorącego ciasta wycinać najpierw kwadraty o boku 6 cm, a następnie podzielić je na trójkąty.