Orzechowe trójkąty

28 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

– 150 g maki pszennej

– 65 g cukru

– 65 g margaryny

– 1 jajo

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

Wierzch:

– słoik dżemu morelowego

– 100 g masła

– 150 g cukru

– 6 łyżek wody

– 16 cukru waniliowego

– 600 g orzechów włoskich grubo posiekanych

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto kruche, uformować kulę, wstawić na pół godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę 36x 36 cm wysmarowaną tłuszczem. Wodę, masło i cukry zagotować, dodać orzechy. Wymieszać. Orzechy muszą się skarmelizować i dokładnie pokryć otoczką lukrową. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Dżem zmiksować. Dżem rozsmarować na cieście, na górę wyłożyć orzechy. Piec w rozgrzanym piekarniku 160 – 180 stopni przez ok. 30 minut.

Z jeszcze gorącego ciasta wycinać najpierw kwadraty o boku 6 cm, a następnie podzielić je na trójkąty.

file1259392433