Łosoś w marynacie balsamicznej z tymiankiem

5 września 2011, dodał: monicak
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

duży filet z łososia
50 ml oliwy z oliwek
50 ml octu balsamicznego
1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
2 łyżki miodu
3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
plasterki cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
gałązki tymianku do dekoracji

Przygotowanie:

W misce wymieszać oliwę z octem, dodać musztardę, miód, tymianek, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Łososia nasmarować marynatą  i owinąć folią. Pozwolić, aby łosoś marynował się przez 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć folię aluminiową na blasze i ułożyć na niej łososia. Posypać solą oraz pieprzem i ułożyć plasterki cytryny na wierzchu. Piec przez 15-25 minut w zależności  od grubości filetu. Udekorować świeżym tymiankiem i zaraz podawać.