Zapiekanka z brokułów

5 września 2011, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Danie sprawdzi się świetnie nie tylko jako przekąska, lecz także sycący obiad…Zapiekanka może być samodzielną potrawą lub dodatkiem np. do sznycli, schabowych, smażonej ryby.

Potrzebne składniki

2 brokuły
pęczek młodych marchewek
ugotowana pierś kurczaka
1/2 szklanki bulionu wołowego
2 łyżki bazylii lub tymianku
4 jaja
szczypta cynamonu
sól, pieprz
3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo (ok. 3 min), oczyszczone, całe marchewki również ugotować, kurczaka przekroić na mniejsze kawałki. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą, wyłożyć je brokułami, marchewką i kurczakiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami – bazylią lub tymiankiem. Jaja roztrzepać, wymieszać z bulionem, dodając sól, pieprz i cynamon. Tym sosem zalać warzywa i zapiekać ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jako samodzielne danie zapiekanka będzie smaczniejsza, gdy podamy ją ze zrumienioną na maśle bułką tartą oraz posiekaną natką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz