Mus z truskawek

5 września 2011,
dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Potrzebne składniki

50 dag truskawek
pół szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
2/3 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki posiekanych orzechów
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

Żelatynę moczyć przez 10 minut w 2 łyżkach wody. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. 10 truskawek zostawić do dekoracji, a pozostałe przetrzeć przez sito. Zagotować mleko i nieco przestudzić. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do mleka, energicznie mieszając. Do żelatyny dodać kilka łyżek gorącej wody, a gdy się rozpuści, wlać ją do gorącego mleka, wymieszać. Masę mleczno-jajeczną, zagęszczoną żelatyną, ubijać, aż zgęstnieje. Białka ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Ubić śmietanę, kilka łyżek przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę wymieszać ostrożnie z przecierem truskawkowym, kremem mleczno-jajecznym oraz pianą z białek.
Przełożyć do ładnej szklanej miseczki i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, udekorować truskawkami, rozetkami bitej śmietany… 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...