Kartoflanka to zupa bardzo zmienna – jest jej tyle odmian ile osób  gotujących. Ja proponuję dzisiaj wersję z pachnącymi ziołami.
Składniki
- ok. 20 szt. młodych, małych ziemniaczków wielkości orzechów włoskich
- 10-15 dkg chudego, wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka świeżych listków macierzanki piaskowej
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól, pieprz mielony
Opis przygotowania
Ziemniaki oczyścić, umyć, można zostawić w całości albo przekroić  na połówki, zalać ok.trzema szklankami wody i ugotować do miękkości razem z  zielem angielskim i liściem laurowym. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroić  w paseczki, cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojony w  paski boczek, kiedy troszkę się zrumieni dodać cebulę i pokrojone warzywa, lekko  zrumienić, posypać lubczykiem i mąką, dokładnie wymieszać, zalać 1 szklanką wody  i zagotować, przelać całość do ziemniaków, gotować jeszcze 5 minut, doprawić  solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać macierzankę oraz pietruszkę.
 
         
 

 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
                    


 
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                           
                           
                          