Kartoflanka z macierzanką i lubczykiem

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kartoflanka to zupa bardzo zmienna – jest jej tyle odmian ile osób gotujących. Ja proponuję dzisiaj wersję z pachnącymi ziołami.

Składniki

  • ok. 20 szt. młodych, małych ziemniaczków wielkości orzechów włoskich
  • 10-15 dkg chudego, wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka świeżych listków macierzanki piaskowej
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Opis przygotowania

Ziemniaki oczyścić, umyć, można zostawić w całości albo przekroić na połówki, zalać ok.trzema szklankami wody i ugotować do miękkości razem z  zielem angielskim i liściem laurowym. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroić w paseczki, cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojony w  paski boczek, kiedy troszkę się zrumieni dodać cebulę i pokrojone warzywa, lekko zrumienić, posypać lubczykiem i mąką, dokładnie wymieszać, zalać 1 szklanką wody i zagotować, przelać całość do ziemniaków, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać macierzankę oraz pietruszkę.

file1259078219