Proste pierogi z gotowanym drobiem

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne pierożki – robię gdy zostaje mi mięso kurczaka po ugotowaniu zupy.

Czas :1 godzina

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • 10 dag boczku wędzonego parzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku

-przygotować farsz mieląc mięso i doprawiając je solą i pieprzem mielonym

-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

-ciasto podzielić na 18 – 20 części

-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki

-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka

-układać na wysypanej mąka tacce

-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia

-wyjmować łyżką cedzakową -przestudzić pierogi

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano na oleju .Zdjąć łyżką cedzakową skwarki i odłożyć na bok . Na patelnię dodać masło .Rozgrzać tłuszcz i partiami podsmażyć na nim pierogi tak by lekko się zrumieniły.

Podawać pierożki okraszone tłuszczem ze smażenia , posypane skwarkami i szczypiorem.

Posypuję szczypiorem bo doskonale komponuje się z delikatnym mięsem gotowanego drobiu , a do tego czysty czerwony barszczyk .

file1311015436