Krem z zielonych szparagów z jajkiem

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna , kremowa zupa – wzbogacona jajkiem w koszulce lub na miękko.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 pęczek zielonych szparagów

1/2 pęczka koperku

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %

sól

szczypta cukru

2 jajka

2 łyżeczki mąki

1 łyżka masła

Szparagi umyć , oczyścić .Pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody .Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować  w malakserze. Przelać do garnuszka. Dołożyć masło, 2 łyżki pokrojonego koperku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku .

Ugotować jajka w koszulce lub jajka na miękko ( te trzeba obrać po ugotowaniu ).

Podawać w miseczkach wkładając do każdej na porcję zupy jajko , lekko je nacinać by pokazało się płynne żółtko , posypać koprem .

Ja w sezonie mrożę odcięte dolne części i połamane szparagi  do wykorzystania potem właśnie na takie kremowe zupki.

file1311015151