Krem z zielonych szparagów z jajkiem
Delikatna , kremowa zupa – wzbogacona jajkiem w koszulce lub na miękko.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 pęczka koperku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
sól
szczypta cukru
2 jajka
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
Szparagi umyć , oczyścić .Pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody .Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować w malakserze. Przelać do garnuszka. Dołożyć masło, 2 łyżki pokrojonego koperku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku .
Ugotować jajka w koszulce lub jajka na miękko ( te trzeba obrać po ugotowaniu ).
Podawać w miseczkach wkładając do każdej na porcję zupy jajko , lekko je nacinać by pokazało się płynne żółtko , posypać koprem .
Ja w sezonie mrożę odcięte dolne części i połamane szparagi do wykorzystania potem właśnie na takie kremowe zupki.