Jarzynowa z nowalijek
Artykuł zewnętrzny
Delikatna zupa z młodych warzyw – tylko w lecie tak smakuje.
składniki:
- 2 pałki z kurczaka ( lub inny nie duży kawałek kurczaka )
- 10 dag żółtej młodej fasolki
- 1/2 młodej kalarepki ( dużej )
- 3 nie duże młode ziemniaki ( po pokrojeniu w kostkę ok. szklanki )
- 2 młode marchewki
- 3 duże liście sałaty
- 4 duże rzodkiewki
- 1/2 długiego ogórka ( potem w sezonie ogórek gruntowy )
- kawałek gałązki maggi ogrodowego
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/2 szklanki pokrojonego kopru
- 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku z młodą cebulką
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup jaką kto używa )
- 1 łyżeczka masła
Obrać i umyć warzywa. Pokroić : ziemniaki w kostkę, strąki fasolki przekrawać na pół, marchew i ogórek w grubsze plasterki, rzodkiewki w ćwiartki, sałatę w paseczki, a kalarepkę w słupki. Włożyć kawałki kurczaka i warzywa do garnka. Dołożyć liście maggi ( lubczyku ) i pietruszki . Zalać wodą i posolić 1/2 łyżeczki soli . Dołożyć masło i gotować 40 minut. Jeśli woda za bardzo się wygotowuje to uzupełnić ją gorącą -przegotowaną wodą z czajnika . Wyjąć kurczaka .Obrać od kości , ze skórek i chrząstek i dodać do zupy. Usunąć liście maggi i pietruszki. Wsypać 3/4 kopru. Zamieszać. Gotować 5 minut. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną pozostałym koprem i szczypiorem.