Jarzynowa z nowalijek

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna zupa z młodych warzyw – tylko w lecie tak smakuje.

składniki:

  • 2 pałki z kurczaka ( lub inny nie duży kawałek kurczaka )
  • 10 dag żółtej młodej fasolki
  • 1/2 młodej kalarepki ( dużej )
  • 3 nie duże młode ziemniaki ( po pokrojeniu w kostkę ok. szklanki )
  • 2 młode marchewki
  • 3 duże liście sałaty
  • 4 duże rzodkiewki
  • 1/2 długiego ogórka ( potem w sezonie ogórek gruntowy )
  • kawałek gałązki maggi ogrodowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki pokrojonego kopru
  • 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku z młodą cebulką
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup jaką kto używa )
  • 1 łyżeczka masła

Obrać  i umyć warzywa. Pokroić : ziemniaki w kostkę, strąki fasolki przekrawać na pół, marchew i ogórek w grubsze plasterki, rzodkiewki w ćwiartki, sałatę w paseczki, a kalarepkę w słupki. Włożyć kawałki kurczaka i warzywa do garnka. Dołożyć liście maggi ( lubczyku ) i pietruszki . Zalać wodą i posolić 1/2 łyżeczki soli . Dołożyć masło i gotować 40 minut. Jeśli woda za bardzo się wygotowuje to uzupełnić ją gorącą -przegotowaną wodą z czajnika . Wyjąć kurczaka .Obrać od kości , ze skórek i chrząstek i dodać do zupy. Usunąć liście maggi i pietruszki. Wsypać 3/4 kopru. Zamieszać. Gotować 5 minut. Doprawić do smaku.

Podawać posypaną pozostałym koprem i szczypiorem.

file1311014973