Oszukane (szybkie) gołąbki

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg kapusty
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki ryżu sypkiego (surowego)
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • przecier pomidorowy
  • ew. koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • śmietana
  • mąka
  • pieprz
  • zioła

Kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie składniki razem mieszamy.
Mokrymi rękami lepimy kuleczki jak na kotlety mielone i na rozgrzanym tłuszczu podpiekamy z dwóch stron.

Następnie podpieczone kotleciki wkładamy na gotującą się wodę (przecier pomidorowy) z  kostką rosołową. Na małym ogniu pichcimy około 40-45 minut.
Odlewamy wywar i na nim robimy sos pomidorowy. Kroimy cebulkę, podsmażamy na patelni i wrzucamy do wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.

file1310754614