Ryż z czerwoną fasolą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku, zmielone
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 / 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka ostrego sosu
- 2 1 / 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka świeżych, zmielonych liści kolendry
Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę i doprowadzić do miękkości. Wymieszać z fasolą, cebulą w proszku, solą, pieprzem i ostrym sosem. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić na wolnym ogniu.
Doprowadzić bulion do wrzenia i dodać ryż i masło. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut bez zdejmowania pokrywki. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut.
Zmieszać ryż i fasolę i podać z kolendrą.
Smacznego!