To taki, wymyślony kiedyś, sposób na małego niejadka, który twierdził, że nie lubi papryki a takie kwiatki zjadał z apetytem…
Składniki
- 1 podłużny strąk papryki czerwonej
 - 1 podłużny strąk papryki żółtej lub białej
 - 30 dkg gładkiego, ale ścisłego białego twarożku
 - 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
 - 1 łyżeczka posiekanego koperku
 
- kawałeczek papryczki chili
 - 1 mały ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka żelatyny
 - do smaku: sól i pieprz mielony
 
Opis przygotowania
Strąki papryki powinny być mniej więcej równej wielkości i mieć  wydłużony kształt. Paprykę myjemy, odcinamy „kapelusik” z ogonkiem, wydrążamy  gniazda nasienne. Zieleninę płuczemy, osuszamy. Twarożek dzielimy na dwie części  i przekładamy do dwóch miseczek. Cebulkę, czosnek, szczypior, koperek i chili  siekamy drobniutko. Do jednej miseczki dodajemy zieleninę, połowę cebulki; do  drugiej – czosnek i chili. Obie porcje doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę  rozpuszczamy z 4 łyżkach wrzątku i dodajemy po połowie do obu porcji serka.  Paprykę czerwoną napełniamy po brzeg twarożkiem z chili, mocno wciskając go  łyżeczką do samego końca strąka. Paprykę żółtą napełniamy serkiem z zieleniną.  Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.  Podajemy na liściu sałaty albo bezpośrednio na kromce chleba, pokrojone w  plastry bardzo ostrym nożem. Jeżeli serek jest ścisły, możemy zrezygnować z  dodatku żelatyny.
        










