Roladki z kurczaka z brokułami w 30 minut

30 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Na Facebookowym urodaizdrowie zrobiło się brokułowo, więc i ja w tym klimacie :)

Potrzebujemy:

– 4 filety z piersi kurczaka

– 40 dkg brokułów (różyczki, 10 dkg do nadzienia i 30 dkg do podania razem z roladkami)

– 40 dkg karotki

– 20 dkg pieczarek

– 2 cebule (dymki)

– 50 g tartego parmezanu

– 2 łyżeczki pesto

– 1 żółtko

– tarta bułka

– olej

– masło

– sól, pieprz biały i cayenne

Przygotowanie:

1) Brokuły (10 dkg) myjemy i blanszujemy w osolonej wodzie (ok. 3 minut), a następnie odcedzamy na sitku i zalewamy zimną wodą.

2) Wodę po obgotowaniu brokułów pozostawić – przyda się do gotowania jarzyny z brokułów i karotki.

3) Cebulę dymkę płuczemy i drobno szatkujemy razem ze szczypiorkiem.

4) Blanszowane brokuły również drobno siekamy i mieszamy z serem, dymką, pesto, żółtkiem i łyżką bułki tartej; doprawiamy do smaku.

5) W piersiach z kurczaka nacinamy kieszonki od grubszej strony, napełniamy nadzieniem i zamykamy wykałaczkami.

6) Roladki obsypujemy solą i pieprzem, następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z masłem i kroplą oleju, i smażymy ze wszystkich stron na średnim ogniu

7) Pozostałe brokuły gotujemy z karotkami około 4 minut.

8) Podgotowane warzywa dodajemy do pieczarek z 1 łyżką masła, solą i pieprzem, całość dusimy.

9) Roladki podajemy z powstałą jarzyną.

Smacznego!

file1309428884