Biszkopt z truskawkami

9 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka dżemu truskawkowego
  • 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • zagęstnik do śmietany
  • świeże dorodne truskawki
  • galaretka o smaku truskawkowym
  • tłuszcz, przetarte przez ostre sito biszkopty (czerstwe) do przygotowania średniej wielkości tortownicy

Białka ubić z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na gęstą pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać w czasie ucierania po łyżeczce zimnej wody i cukier waniliowy. Masę z żółtek połączyć z obiema rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia, dodać pianę z białek, wyrobić na jednolitą masę.

Po przełożeniu na wysmarowaną tłuszczem i posypaną biszkoptami formę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Równomiernie zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wierzch ciasta posmarować truskawkowym dżemem, na dżem wylać spienioną, połączoną z zagęstnikiem śmietanę, w której utknąć truskawki, całość wstawić na godzinę do lodówki, na wychłodzone ciasto wylać galaretkę, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Plac zabaw przy przedszkolu
Przedszkole powinno zapewniać dzieciom możliwość korzystania z placu zabaw i możliwość zabawy na świeżym powietrzu.
On nie chce dziecka
Poproś faceta, by wyjaśnił ci powody, dla których nie chce mieć dziecka. Powiedz...
Zafarbowane rzeczy
Sól działa jak naturalny odplamiacz, który pomaga wyciągać niechciane farby z tkanin. Po zauważeniu...
Problem z włosami
Cienkie i rzadkie włosy to często także wynik złej, a nawet agresywnej stylizacji. Codzienne...