Strukturalny krem z brokuł

13 czerwca 2011, dodał: vk
Artykuł zewnętrzny

Mój przepis na strukturalną zupę-krem z brokuł

  • 4 skrzydełka z kurczaka/opcjonalnie każda inna część kurczaczka, która ma kość
  • kilka kromek chleba razowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • jogurt naturalny
  • dwa brokułowe „drzewka”
  • siemię lniane
  • nasiona słonecznika łuskane
  • kiełki
  • gałązka natki pietruszki
  • gałązka koperku
  • masło
  • łyżka oliwy z oliwek
  • posiekany lub suszony czosnek
  • woda
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, masala.

Najpierw przygotowujemy wywar z jarzyn i kurczaka: gotujemy kurczaka ok. 30 min. z przyprawami (oprócz masali) i pokrojoną marchewką i pietruszką. Wyjmujemy kurczaka i dodajemy pokrojone brokuły, gotujemy ok. 10 min. W międzyczasie rumienimy na maśle cebulę, którą dodajemy po 5 minutach gotowania brokułów. Odstawiamy zupę z ognia (żeby nie była wrząca), w tym czasie kroimy chleb w kostkę i podsmażamy z czosnkiem na oliwie na chrupiące grzanki. Zupę mielimy blenderem. Podaną już na talerzu zabielamy łyżką jogurtu naturalnego, wrzucamy kilka grzanek i zdrowo przyozdabiamy, moja propozycja to: kilka kiełków, łyżeczka siemienia lnianego i łyżeczka słonecznika, koperek, pietruszka. Posypujemy masalą.
Uwagi: Przyprawa Masala nie jest konieczna, dodaje ona jednak wspaniałego, orientalnego smaku. Gęstość uzyskujemy dzięki dodaniu dwóch drzewek brokułów, nie jednego.
Smacznego!

Dieta Strukturalna, stworzona przez dra Marka Bardadyna, to „niezwykle skuteczna metoda odchudzania, odmładzania i wzmacniania struktury tkanek organizmu.”