Sandwicze z jajkiem i awokado
Składniki:
- 4 plastry boczku
- 2 łyżki masła
- 4 kromki chleba tostowego, pszennego
- 100 gram sera żółtego
- 1 łyżeczka świeżych, zmielonych liści pietruszki
- 1 łyżeczka zmielonego szczypiorku
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 2 duże jajka
- 4 plasterki pomidora
- 1/2 awokado, obranego i pokrojonego
Sposób przygotowania:
Na małej patelni, na średnim ogniu usmażyć boczek, aż zrobi się chrupki. Zdjąć z patelni i osączyć na ręcznikach papierowych. Odlać 1 łyżeczkę tłuszczu z patelni.
Posmarować kromki masłem po obu stronach. Umieścić 4 kromki chleba na patelni i smażyć chwilkę po obu stronach.
W małej misce wymieszać ser, pietruszkę i zieloną cebulkę. Dodać sól i pieprz. Nałożyć na dwa kawałki chleba.
W tej samej, małej patelni smażyć jajka na odlanych tłuszczu z bekonu, na średnim, lub małym ogniu. Wymieszać jajka rozbijając żółtka. Nałożyć jajka na dwie kromki (te, na które wcześniej nałożyliśmy mieszankę z serem), następnie położyć na nich po 2 plasterki boczku, 2 plasterki pomidora i 2 plasterki awokado. Przykryć pozostałymi dwoma kromkami i podawać natychmiast.
Smacznego!