zupa z soczewicy i jęczmnienia

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

80 g     jęczmienia
100 g     zielonej soczewicy
2 łyżki     oleju
80 g     marchewki
50 g     pietruszki
100 g     selera
1 ząbek     czosnku
2 g     suszonych borowików
2 łyżeczki     Vegety
130 g     pora
1 łyżka     sosu Worcestershire
    sól
    pieprz
1 łyżka     posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

   1. Jęczmień moczyć przez noc lub parę godzin przed przyrządzaniem.
   2. Na rozgrzanym oleju obsmażyć tartą marchewkę, pietruszkę i seler i posiekany czosnek.
   3. Dodać odcedzony jęczmień, moczone i odcedzone borowiki oraz Vegetę. Zalać wodą, aby przykryć składniki i gotować około 20 minut.
   4. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę, drobno posiekany por i dalej gotować około 10 minut.
   5. Pod koniec dodać sos Worcestershire, posolić i doprawić pieprzem.

Serwowanie

Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

na podstawie: www.podravka.pl