Pierożki z marmoladą

20 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

CIASTO:

  • 75 dag mąki pszennej
  • 50 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • marmolada jaką lubimy

DODATKOWO:

  • białko z jednego jajka
  • cukier

Wszystkie skłądniki ciasta zagniatamy, uzyskując jednolite ciasto. Ciasto dzelimy na kilka mniejszych „brył”. Każdą „bryłę” osobno rozwałkowujemy. Rozwałkowne ciasto tniemy na kwadraty. Na każdy z kwadratów dajemy łyżeczką trochę marmolady. Zakładamy cistko w ten sposób, żeby stykały się ze sobą dwa przeciwległe rogi, otrzymując trójkątny pierożek. Białko lekko ubijamy i samrujemy nim każde ciastko osobno po wierzchniej stronie. Cukier wysypujemy do jakiegoś naczynia i „maczamy” w nim ciastko pomalowane białkiem. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmaowanej tłuszczem. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 180 – 220 stopni.