Smażone rzodkiewki z koperkiem
Artykuł zewnętrzny
Nie wiem czemu utarło się przekonanie, że rzodkiewkę jada się tylko na surowo.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 30 średniej wielkości rzodkiewek
- 1/2 pęczka koperku ( ok. 5 łyżek pokrojonego )
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- sok z cytryny
- 2/3 szklanki wody
Rzodkiewki oczyścić , umyć i pokroić na ćwiartki.W garnku o grubym dnie ( lub w woku, lub na patelni o grubym dnie ) rozgrzać olej i masło. Wrzucić rzodkiewki Smażyć mieszając 10 minut. Posypać cukrem i lekko karmelizować. Podlać wodą. Osolić. Dusić aż woda odparuje. Wsypać koper. Doprawić rzodkiewki sokiem z cytryny, solą i jeśli trzeba jeszcze szczyptą cukru.
Jarzynka jest lekko pikantna, smaczna i ma piękny jasno różowy kolor .