Kurczak faszerowany w majeranku

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Rozmnożony kurczak ” – mało, że smaczny to jeszcze robi się go więcej i dla wszystkich starczy.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 1 kurczak ( 1,5-1,7 kg )
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3  łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
  • 2 łyżki majeranku
  • Przyprawa do kurczaka ,, Złocisty kurczak „Knorra
  • Delikat przyprawa w płynie
  • 4 łyżki bułki tartej

Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Dołożyć na patelnię wątróbkę  i usmażyć .Zmiksować w malakserze wątróbkę ( lub rozetrzeć widelcem na miałko ).Wymieszać z  usmażoną cebulą, natką pietruszki, bułką tartą i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem, Delikatem w płynie. Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, przyprawy do kurczaka ,, Złocisty kurczak ”  Knorra i majeranku .Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia – dobrze zamknąć. Piec w temperaturze 220 * C przez godzinę.Wyjąć. Pociąć na porcje, tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.

Z reguły nie używałam majeranku do doprawiania kurczaka – do gęsi i kaczki tak. Znajoma podpowiedziała użycie do kurczaka i muszę przyznać, że miała rację. Uzupełnienie przyprawy ,,Złocisty kurczak ” majerankiem dało fantastyczny efekt. Polecam.

file1306827108