Muffinki truskawkowe

28 maja 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 g truskawek

100 g masła

280 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pół łyżeczki sody

Sól

2 jajka

opakowanie cukru waniliowego

100 g cukru

150 g jogurtu naturalnego

100 g kwaśnej śmietany

100 g cukru pudru

1-2 łyżki soku z cytryny

Łyżka soku z buraków lub czerwony barwnik spożywczy

Białe perełki do dekoracji

Tłuszcz i mąka do foremek

Truskawki umyj lub jeśli używasz mrożonych lekko rozmroź i pokrój bardzo drobno. Rozpuść masło.  Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą i szczyptą soli. Dodaj truskawki. Do roztrzepanego jajka dodaj cukier i cukier waniliowy i roztopione masło, jogurt i kwaśną śmietanę.  Połącz obie masy.  Foremki napełnij do ¾ wysokości. Piecz 25 minut na zloty kolor.

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i barwnikiem, posmaruj nimi muffinki. Na wierzch ułóż perełki.

file1306597427



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz