Żeberka wieprzowe panierowane
Artykuł zewnętrzny
Robię zawsze kiedy gotuję wywar wieprzowy na zupę. Mam wtedy dwa dania w jednym.
Czas : 15 minut
Składniki :
- 1 kg ugotowanych żeberek wieprzowych (chude , cienkie – tzw. ,, paski ,, – powinny być gotowane minimum 1,5 godziny na małym gazie)
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz mielony
- olej
- 2 łyżki masła
Z dobrze ugotowanych żeberek pokrojonych na kawałki ( takie na szerokość 8-10 cm ) wyluzować ostrożnie kość tak by się nie rozpadły. Posolić i popieprzyć. Panierować w bułce tartej – jajku-bułce tartej. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia. Na patelni rozgrzać porcję oleju z masłem. Smażyć mięso na rumiano z obu stron.
Podaje z ziemniakami z wody posypanymi koprem i sałatą ze śmietaną.
A wywar z gotowania żeberek używam na zupę lub podaję jako esencjonalny rosół wieprzowy- do popicia lub z kluseczkami.