Nadziewane muszelki w sosie pomidorowym

29 kwietnia 2011, dodał: malcwi92
Artykuł zewnętrzny

składniki:

sos pomidorowy -3 puszki ( po 400g) pokrojonych pomidorów z zalewą

-2 łyżeczki oliwy

-3/4 szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli

-4 ząbki czosnku

-2 gałązki świeżej bazylii

-sól -pieprz  nadzienie do muszelek

-1/2 kg świeżego szpinaku

-sól i pieprz -2 łyżeczki oliwy

-2 średnie cukinie pokrojone w półplasterki

-2 pokrojone zielone cebulki

-2 szkl. półtłustego sera ricotta

-1 1/2 szkl. półtłustego sera mozarella

-1/2 szkl. sera parmezan

-2 łyżki natki pietruszki

-odrobina startej gałki muszkatołowej

Muszle ugotować w osolonej wodzie (ok. 6-7 min.).

Po ugotowaniu wyjąc na posmarowaną tłuszczem folię, aby się nie posklejały, wystudzić.  SOS: Na patelnię wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć ok. 1 min., następnie dusić ok. 5 min. Dodać 2 łyżeczki wody. Dodać pomidory, bazylię i 1/2 łyżeczki soli. Mieszać i gotować ok. 20 min. Dodać pieprz.

nadzienie:

Na patelnię wrzucić szpinak, dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok.5-6 min. Przełożyć do miski, zmiksować. Następnię na tą samą patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić cukinię i 1/4 łyżeczki soli. smażyć 5-7 min. Dodać zieloną cebulkę ok. 1 min. przed końcem smażenia. Przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać ricottę, 1/2 szkl. mozarelli, pietruszkę, pieprz i gałkę muszkatoł.- wymieszać.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do środka muszli nałożyć łyżeczką nadzienie. Na duże naczynie żaroodporne układać sos-nadziane muszle-sos-ser mozarella (reszta) i parmezan. Przykryć folią aluminiową. Piec 25-30 min. Ok. 10 min. przed końcem zdjąć folię.

file1304071584