Łosoś grillowany

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g filetu z łososia norweskiego
400 g zielonych szparagów
600 g białych szparagów

Marynata:

100 ml oliwy z oliwek
Przyprawa grill pikantny Prymat
Marynata pikantna Prymat
50 ml whisky
Sok z 1 cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Sól do smaku

Tropikalny sos vinaigrette:
50 g filetowanych pomarańczy
50 g filetowanych mandarynek
50 g filetowanych grejpfrutów
50 g ananasa
1 limonka
100 ml oliwy z oliwek
100 ml sosu sojowego Kikkoman
5 listków świeżej mięty
1 łyżeczka marynowanego imbiru
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat
Ocet ryżowy do smaku

Oczyszczony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe porcje, a następnie natrzeć marynatą powstałą poprzez zmieszanie jej składników. Łososia piec na grillu ok.15 minut z każdej strony.

W lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru ugotować szparagi (każdy rodzaj oddzielnie). Filetowane owoce i marynowany imbir pokroić w drobną kostkę, a pozostałe składniki sosu połączyć. Następnie dodać pokrojone owoce, całość wymieszać i doprawić do smaku.

Grillowanego łososia ułożyć na szparagach, skropić tropikalnym sosem vinaigrette i udekorować świeżą miętą.

na podstawie: www.prymat.pl