Sałatka z kiełków na waflu kukurydzianym
Artykuł zewnętrzny
Kiełki to źródło witamin – wiosną powinno się ich jadać jak najwięcej.
Czas : 5 minut
Składniki :
- 1 wafel kukurydziany Good Food extra cienki
- 2 łyżki kiełków fasolki mun
- 1/2 łyżeczki majonezu
- 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- odrobina chrzanu tartego do smaku
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 2 plasterki polędwicy surowej wędzonej ( małe , lub 2 połówki dużego )
- sałata
- winogrono i listek pietruszki do dekoracji
Zmieszać majonez z jogurtem i doprawić chrzanem. Posmarować wafel . Położyć sałatę. Na sałacie ułożyć kiełki. Polędwicę zwinąć w ruloniki i umieścić na kiełkach. Posypać kolorowym pieprzem i udekorować.
Proponuję w tej wersji używać kiełków w miarę łagodnych (tak jak te z fasolki mun) bo doprawienie majonezu chrzanem dostarcza już ostrości. Ale to już zależy od upodobania.