Galaretka z indyka i kurczaka na czosnkowo
Galaretki z indyka i kurczaka z czosnkiem.
Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki
- 1 ćwiartki z kurczaka
- 0,30 dag mięsa z indyka
- włoszczyzna bez kapusty
- maggi
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 szklanki wody
- pieprz mielony
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- natka pietruszki
Ugotować wywar z kurczaka indyka i warzyw. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić. Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania – jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku) doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem roztartym z odrobiną soli. W 1/4 szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole. Kurczaka i indyka obrać. Mięso drobno pokroić. W pojemniczku do zastygania układać na dno plasterki marchewki i posypać natka pietruszki, a potem mięso. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań.