Galaretka z indyka i kurczaka na czosnkowo

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Galaretki z indyka i kurczaka z czosnkiem.

Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki

  • 1 ćwiartki z kurczaka
  • 0,30 dag mięsa z indyka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • maggi
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 szklanki wody
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • natka pietruszki

Ugotować  wywar z kurczaka indyka i warzyw. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić. Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania – jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku) doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem roztartym z odrobiną soli. W 1/4 szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole. Kurczaka i indyka  obrać. Mięso drobno pokroić. W pojemniczku do zastygania  układać na dno plasterki marchewki i posypać natka pietruszki, a potem  mięso. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań.

file1301928902