Filety z halibuta z duszonymi pomidorkami
Robiłam już w podobny sposób pstrąga. Muszę przyznać , ze halibut jest jeszcze smaczniejszy.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 porcje filetu z halibuta bez skóry
- 10 pomidorków cherry
- szczypta przyprawy Piri-Piri
- garść pokrojonej natki pietruszki
- garść pokrojonego kopru
- olej
- masło ( najlepiej klarowane )
- sól
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 2 cytryny
- mąka
Filet z halibuta ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn . Posypać grubo zmielonym pieprzem i szczyptą przyprawy Piri-Piri zostawić na 30 minut .
Wyjąć odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać klarowane z klarowane masło zmieszane z kilkoma łyżkami oleju i usmażyć na nim filety na rumiano z obu stron.
W czasie kiedy ryba się smaży pokroić na ćwiartki pomidorki i na małej patelni obsmażyć delikatnie mieszając na 2 łyżkach oleju. Dorzucić koper i natkę . Zamieszać . Posolić , posypać pieprzem i szczyptą Piri-Piri .
Podawać z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) z wody obkładając podsmażonymi pomidorkami.
Dekorować natką pietruszki i świeżymi pomidorkami.