Lasagne ziemniaczana
składniki:
- ok.1 kg.ziemniaków,
- 40 dkg.mielonego mięsa,
- 1 kg. białej kapusty,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka buliionu,
- 10 dkg.żółtego sera,
- 1 łyżka oleju,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać,ugotować, ostudzić i pokroić w plasterki. Na patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać do tego mięso mielone,pokrojone pomidory i koncentrat. Doprawić solą i pieprzem.Wszystko razem smażyć kilka minut. W rondlu lub na głębokiej patelni roztopić łyżkę masła, włożyć liście kapusty, wlać pół szklanki wody, posolić i dusić pod przykryciem ok.5 min. Osącz na sicie. Mąkę lekko zrumienić na pozostałym maśle, dodać mleko i bulion, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość zagotować ciągle mieszając. W formie ułożyć warstwę: ziemniaki,mięso, kapusta, ziemniaki. Każdą warstwę polać sosem. Górę posypać serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.30 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 min. wtedy lasagne lepiej się kroi.