Ruskie pierogi
Artykuł zewnętrzny
CIASTO:
0,5 kg mąki,
2 jajka,
woda,
FARSZ:,
ziemniaki 1 kg,
2 duże cebulki,
0,5 kostki margaryny,
30 dag sera białego,
sól , pieprz,,
masło do polania pierogów
Ciasto: z mąki, jajek i wody zagnieść ciasto , ciasto cienko rozwałkować , wykroić szklanką kółka, dawać po jednej łyżeczce farszu , skleić ciasto, układać na ściereczce i potem wrzucać do gotującej sie wody ( osolonej).
Farsz, ziemniaki obrać i ugotować, cebulę usmażyć na margarynie , ziemniaki podusić dokładnie dodać do nich cebulkę , pieprz sól i wydusić gdy lekko ostygna dodać biały ser i połączyć razem.
Masło rozpuścić , podsmażyć na złoty kolor, przed podaniem polewać pierogi masłem